Vakantietijd; vaak een tijd van ontspanning en genieten, even niet werken en andere leuke dingen doen. Maar werken is een belangrijk deel van ons leven. We vinden voldoening en voelen ons gewaardeerd omdat we ergens aan bijdragen. Financiële onafhankelijkheid geeft een gevoel van vrijheid. Allemaal positieve effecten van werken waardoor ons zelfvertrouwen groeit.

Maar wat, als je zonder werk zit, of nog nooit een baan hebt gehad? Je hebt al meerdere sollicitaties gedaan, maar wordt niet uitgenodigd voor een gesprek, of er wordt steeds voor een andere kandidaat gekozen die meer ervaring heeft.

Misschien twijfel je aan jezelf en weet je niet meer wat bij je past? Wat kun je nu eigenlijk echt goed? Waarom zou een bedrijf mij aannemen? Allemaal gedachten die je zelfvertrouwen sterk naar beneden halen. Je kunt je hierdoor minder als een ander gaan voelen, durft niet de stap te zetten, of je wordt boos op je omgeving omdat je het te kwetsbaar vindt om je echte ik te laten zien.

Een assertiviteitstraining kan er voor zorgen dat jouw zelfvertrouwen weer een positieve impuls krijgt. Je leert om voor jezelf op te komen, je gaat ervaren dat jij er mag zijn, dat je waardevol bent voor een werkgever, je leert je grenzen te stellen en ook dat het niet nodig is om jezelf steeds weg te cijferen. Je leert om voor jezelf op te komen, waarbij je rekening houdt met die ander. Hierdoor sta je zelfverzekerder in je leven en vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt.

Voor veel mensen zonder werk is september een moeilijke periode. Iedereen gaat weer aan het werk en jij niet, het gemis van een baan voelt dan extra zwaar. Wie weet kunnen we je helpen om weer energie te krijgen en positief richting de arbeidsmarkt te gaan.

Lijkt het je wat om na een periode van vakantie ook jouw zelfvertrouwen weer aan het werk te zetten? Je kunt als onderdeel van een re-integratietraject deelnemen aan een assertiviteitstraining, maar deze training is ook heel goed los te volgen. Wil je meer weten? Neem dan contact met me op. Ik hoop je binnenkort te zien op één van onze trainingen!

Melanie van der Wal, trainer en loopbaanbegeleider bij Standergroep 06-49593584